Senátori chcú Švejnara za prezidenta, zbierajú podpisy

05.11.2012 Celý región

Praha 5. novembra (TASR) - Renomovaný český ekonóm Jan Švejnar, ktorý v septembri oznámil, že rezignuje na kandidatúru v prezidentských voľbách 2013, si to, zdá sa, rozmyslel. V Senáte v Prahe totiž prebieha zbieranie podpisov na podporu jeho kandidatúry, ktorá vyžaduje aspoň podpisy desiatich senátorov, niekoľko z nich vraj už súhlasilo, píše internetový server iDNES.cz.

Podľa rovnakého zdroja sa Jan Švejnar nechal medzičasom presvedčiť, aby kandidoval. Potenciálny prezidentský kandidát síce zbieranie podpisov v Senáte nepoprel, v reakcii však konkrétny priveľmi nebol. Pre server Aktuálně.cz povedal: Nemám dostatok informácií, aby som sa k tomu mohol vyjadriť.

Senátorka Alena Dernerová, nestraníčka, civilným povolaním lekárka pre iDNES.cz uviedla, že s prof. Švejnarom dnes opakovane hovorila. "Budem ho podporovať, vždy to bol môj kandidát číslo jedna," cituje jej slová server s tým, že ju kvôli podpisu oslovil v piatok kolega Jan Horník, senátor zvolený za TOP 09.

Podporu Švejnarovi vyjadril aj predseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar, nevylúčil ju ani niekdajší líder ľudovcov Jiří Čunek.

Kandidátkou KDU-ČSL v prezidentských voľbách je europoslankyňa Zuzana Roithová, v Švejnarovom prípade vraj ide o iniciatívu naprieč senátorskými klubmi.
 

Vyberte región